Leírás
Tartalom
Ajánlom e könyvet minden jelenlegi és jövőbeli halásztársamnak,
valamint mindazoknak, akiket érdekel a természetes vizeink halállományának jövôje.
Kiss Sándor
Tartalom
Előszó 7
Betelepített halfajok 11
Invazív halfajok 12
A betelepített és az őshonos állomány viszonya 18
A hálókészítés anyagai 29
A perlon cérnák adatai 29
A csomózott hálók adatai 30
Zsinórok, kötelek adatai 31
A hálókészítés eszközei 32
Tű 32
Módlafa 34
Ujjvédő 35
A háló kötése 36
Paraszt- vagy nyakkötés 36
Necckötés 37
Csomók 39
Takácscsomó 39
Nyolcas csomó 39
Fojtócsomó 39
Hurkok 40
Közönséges hurok 40
Farkashurok vagy szorító nyolcas 41
Hálókötés 41
Fogyasztás 42
Szaporítás 43
Körkötés 43
Vágás 44
Varrás 45
Létformozás 45
Javítás 46
A háló karbantartása 49
Varsa 50
A törpés varsa készítése 53
A törpés varsa készítése hálóléhésből 53
A kézzel kötött varsák adatai 55
A kész hálóból kivágott varsák adatai 56
Kerítő halászat 64
Húzóháló 66
Öregháló 68
Pirityháló 69
Zsákos háló 70
Emelő halászat 73
Csörlős emelő 73
Állító halászat 77
Készen kapható eresztőhálók adatai 77
Mét 78
Eresztőháló 78
Meslenc 78
Reginás meslenc 79
Kereső halászat 80
Hegyes kece 80
Kusza kece 82
Sleppzsák 85
Horoggal történő halfogás 86
Kuttyogató 87
A kuttyogatás mozdulatsorai 87
Jég alatti halászat 88
A jégen végzett halászat szabályai 93
Elektromos halászat 95
Az akkumulátoros halászgép szerkezeti egységei és működése 98
Az aggregátoros halászgép szerkezeti egységei és működése 99
Az elektromos halászgép üzemeltetése, karbantartása, biztonságtechnikai előírások 100
Elsősegélynyújtás áramütés estén 101
Záróháló (őrháló) 101
Kisegítő eszközök 103
Csónak 103
A természetesvízi halászcsónak felszerelései 107
Mentés vízből és a mentés utáni teendők 107
Szapoly, vízmerő 108
Evező 108
Ciklonevező 109
Szák 110
Bárka 112
Álló bárka készítése 112
Nyargaló, futó bárka készítése 114
Hám 114
Szekerce, balta 115
Fentő 115
Halételek 116
Vízparti ételek 117
Szelekció a természetes vizeken 121
Javaslat a természetesvizi halgazdálkodáshoz 125
Felhasznált irodalom 128