Leírás
Tartalom
Technikák a hivatásos borpincérek számára
Kulináris élvezeteink nem merülnek ki egy-egy jó sült vagy desszert elfogyasztásában, hiszen nem mindegy, hogy az adott ínyencségek mellé milyen italokat fogyasztunk.
A borokat kedvelő, azonban köztük eligazodni nem tudó vendégek számára olykor nehézséget jelent a megfelelő minőségű bor kiválasztása. Ebben segíthet nekik a sommelier, azaz a borok hivatásos és szakavatott pincére. Azonban hazánkban még nincs megfelelő sommelier-képzés, aminek egyik fő oka a megfelelő tankönyv hiányában is kereshető.
Ezt az űrt hivatott betölteni a Sommelier — a jövő hivatása című szakkönyv az ASI, a Nemzetközi Sommelier Szövetség ajánlásával és támogatásával.
Színes, igényes fotókkal illusztrált oldalak, az eredetiből fordítva.
Világos és átlátható tematika:
Az italok menedzselésének szakismeretei
A Sommelier eszközei
A dekantálás
Tartalomjegyzék
Boros idézetek
Előszó
ELSŐ RÉSZ
A 2000-es évek sommelier-je
Mi a sommelier?
Az ASI-ban tömörülő nemzeti szövetségek
A sommelier – napjainkban
A sommelier szakképzettsége
A viselkedés
A szakmai képességek
Miért alkalmaznak sommelier-t?
MÁSODIK RÉSZ
Az italok kezelésének szakismeretei
A költségvetés és a marketing tevékenység
A borpince áruellátása és menedzselése
A borok beszerzése
A pince menedzselése
A pince
Az ideális pince
A borlap
Az étlap
A bor
A bor eladása az étteremben
Vendégtípusok
A kóstolás
Az ételek és a borok párosítása
A sommelier eszközei
A kóstoló csésze
A kóstoló pohár
A dugóhúzó
A borkosár
A dekantáló karaf
A pezsgős-dugó lazító
A pezsgő lezáró dugó
A gyorsan leolvasható hőmérő
A boros vödör
A bor-kocsi
A pohár
A poharak tisztítása
A palack
A dugó
HARMADIK RÉSZ: A FELSZOLGÁLÁS
A bor felszolgálása
A bor felszolgálási hőmérséklete
Mikor szolgáljuk fel a bort?
A borok, amelyek „nem ízlenek” a vendégnek
A dekantálás
A dekantáló karaf használata
„Egyéb” italok felszolgálása
A szivarok
A fő méretek
Az előkészítés
A szivar felszolgálása
A „Világ legjobb sommelier”-je egy világverseny tükrében
A világverseny feladata
„A világ legjobb sommelier-inek aranyalbuma”
Nemzetközi versenyek