Leírás
TARTALOMJEGYZÉK
- Így tedd konyhakésszé a halat! 11
- Halászlevek 15
Alföldi halászlé………………………………… 16
Dömsödi halászlé…………………………….. 16
Ernő halászlévé……………………………….. 17
Fajszi halászlé…………………………………… 17
Francia halászlé……………………………….. 18
Gombás pontyhalászlé……………………. 18
Halászlé 1………………………………………… 19
Halászlé II………………………………………… 19
Halászlé III………………………………………. 20
Halászlé IV………………………………………. 20
Halászlé bajai módra……………………….. 21
Halászlé bográcsban……………………….. 22
Halászlé erdélyiesen………………………… 23
Halászlé kuktában (szegedi)……………. 23
Korhely halászlé……………………………… 24
Kömlődi halászlé…………………………….. 25
Norvég halászlé………………………………. 25
Pontyhalászlé 1……………………………….. 25
Pontyhalászlé II……………………………….. 26
Pontyhalászlé III……………………………… 26
Pontyhalászlé IV……………………………… 27
Regős halászlé…………………………………. 27
Sonkádi halászlé……………………………….. 28
Szegedi halászlé………………………………. 28
Szekszárdi halászlé………………………….. 29
Tiszai halászlé………………………………….. 30
- Hallevesek 31
Áttört halleves………………………………….. 32
Barátleves………………………………………… 32
Böjti halikra leves…………………………….. 33
Burgenlandi halleves………………………. 33
Citromos raguleves amurból…………… 34
Dippe-i fazék (francia)……………………. 35
Ebrói halkrémleves…………………………. 35
Erőleves halból……………………………….. 36
Fejedelmi csemege…………………………… 36
Finn halleves……………………………………. 37
Flamand halleves…………………………….. 37
Fokhagymás keszegleves……………….. 37
Halas krémleves………………………………. 38
Halbél leves……………………………………… 38
Halgombóc leves…………………………….. 39
Halikra leves 1…………………………………. 40
Halikra leves II………………………………… 40
Halleves 1………………………………………… 40
Halleves II……………………………………….. 41
Halleves III………………………………………. 41
Halleves IV. ……………………………………. 42
Halleves V. (régi magyar étel)…………. 42
Halleves alföldiesen amurból………….. 43
Halleves busával……………………………… 44
Halleves Derrich módra………………….. 44
Halleves Eila módra………………………… 44
Halleves korpás ciberével (erdélyi)…………………………. 45
Halleves szakács módra…………………… 45
Halleves tengerész módra……………….. 46
Halleves vörösborral……………………….. 46
Horgásztea oroszosán……………………… 47
Ikrás halleves…………………………………… 47
Jeramai halleves (spanyol)………………. 47
Kalakeitto (finn)………………………………. 48
Kanadai halleves……………………………… 48
Káposztás halikraleves…………………….. 48
Káposztás halleves…………………………… 49
Kecsegeleves 1………………………………… 50
Kecsegeleves II……………………………….. 51
Magyaros halgombóc leves……………. 51
Marseilles-i halleves…………………………. 52
Pikáns halleves………………………………… 53
Pontyleves……………………………………….. 53
Regensburgi halleves ikrafelfújttal…………………………………… 53
Révfalusi regőslé……………………………… 54
Savanyú halleves…………………………….. 54
Szegedi hal halászosan……………………. 55
Tápéi halleves………………………………….. 55
Tejfölös halleves……………………………… 55
Tengeri halleves (hawaii)………………… 56
Tonhalleves……………………………………… 56
Töltött-csuka halleves………………………. 57
Vegyes halleves (spanyol)………………. 57
Vigói halkrémleves………………………….. 58
Zöldséges halleves…………………………… 58
- Halpaprikások és halgulyások 59
Gulyás apró halból………………………….. 60
Halgulyás…………….. …………………………. 60
Halpaprikás…………. ;………………………….. 6l
Halpaprikás pontyból……………………… 62
Halpaprikás vegyes halból………………. 62
Hosszú levü halpaprikás………………….. 62
Kalocsai halgulyás…………………………… 63
Káposztás-babos ponty…………………… 64
Paprikás hal gombásán……………………. 65
Pörkölt ponty…………………………………… 65
Sárréti pontypaprikás………………………. 65
Szentendrei halpaprikás…………………… 66
Tejfeles halpaprikás…………………………. 66
Vörösboros harcsapörkölt………………. 67
- Pisztrángételek 68
Aszús pisztráng (régi magyar halétel)……………………… 69
Cármenesi töltött pisztráng (spanyol)……………………………………….. 69
Kékre főtt pisztráng…………………………. 69
Mandulás pisztráng………………………….. 70
Pisztráng alufóliában……………………….. 71
Pisztráng borban 1…………………………… 71
Pisztráng borban II………………………….. 71
Pisztráng edényben…………………………. 72
Pisztráng fokhagymásán (régi magyar étel)………………………….. 72
Pisztráng hollandi mártásban…………… 72
Pisztráng magyarosan (régi magyar étel)………………………….. 73
Pisztráng mandulás mártással…………… 73
Pisztráng mártásban…………………………. 74
Pisztráng pezsgőben (francia)…………. 74
Pisztráng roston……………………………….. 74
Pisztráng sütve…………………………………. 76
Pisztráng tejfölös mártással……………….. 76
Pisztráng tejszínes gombamártással…………………………….. 77
Pisztráng tokaji borban……………………. 77
Pisztráng vincellér módon………………. 78
Skandináv pisztráng……………………….. 78
Sonkás pisztráng……………………………… 79
Sóban sült pisztráng hagymával.. 79
- Csukaételek 80
Csuka diszkoszban, májjal töltve…………………………………… 82
Csukafiié spenótmártáson……………….. 82
Sült csuka gesztenyével, céklával, kéksajttal………………………… 83
Székelyes csuka tormás mártással 84
- Süllőételek 85
Balatoni fogas jóasszony módra….86
Balatoni süllő egészben…………………… 86
Balatoni süllő roston sütve………………. 86
Egészben sült süllő 1……………………….. 87
Egészben sült süllő II………………………. 88
Fogas a’la Morny……………………………. 88
Fogas admirális módra…………………….. 88
Fogas bíbornok módon………………….. 89
Fogas bormártással………………………….. 89
Fogas Chancelier módon………………… 90
Fogas Chambord módra…………………. 90
Fogas Dugléré módon (francia)………. 91
Fogas finom mártással……………………… 91
Fogas Florentine módon…………………… 92
Fogas füredi módra…………………………. 92
Fogas gomba mártással……………………. 93
Fogas mártással………………………………… 93
Fogas molnárné módon………………….. 93
Fogas nagykövet módra…………………. 94
Fogas Orly módon………………………….. 94
Fogas oroszosán……………………………… 94
Fogas párizsi módon……………………….. 95
Fogas spárgával………………………………. 95
Fogas szeletek
Jean Bart módra……………………………. 96
Fogas Walewszka módon………………. 96
Gombás fogas…………………………………. 97
Gombás göngyölt süllő…………………… 97
Keszthelyi fogasszeletek………………….. 98
Polgári fogasfiié………………………………. 98
Sajtos fogasfiié…………………………………. 99
Süllő a’ la Termidor………………………… 99
Süllő ádám módra…………………………… 99
Süllő ásványiasan…………………………….. 100
Süllő bakonyi módra………………………. 100
Süllő bormártásban……………………….. 101
Süllő fehérborban (francia)………….. 101
Süllő flamand módra……………………….. 102
Süllő főzve………………………………………. 102
Süllő paprikásán……………………………. 103
Süllő sáfrányos mártásban…………….. 103
Süllő tormával………………………………….. 104
Süllő töltve (régi magyar étel)……….. 104
Süllő vajban………………………………….. 104
Süllőfiié bakonyi módra……………….. 105
Süllőfiié jóasszony módra…………….. 105
Süllőtekercs gombás mártással… 106
Szardellás süllő…………………………………. 106
Töltött fogas vincellér módon………. 107
Töltött rakott süllő…………………………. 107
- Harcsaételek 109
Bátyus hal zöldséggel……………………. 110
Gombás boros harcsa……………………. 110
Harcsa spenótos sajtártásban…………. 110
Harcsaszelet citrommártással, zöldségcsipsszel………………………….. 112
Harcsaszelet gombamártással………… 113
Káposztás harcsa…………………………… 115
Sajtos harcsa paradicsomágyon… 115
- Pontyételek 116
Bagdadi ponty fokhagymás tejben………………………………………….. 117
Burgonyás ponty parasztosan………. 117
Datolyás ponty (arab)…………………… 117
Dorozsmai molnárponty………………. 118
Dorozsmai pontyfiié……………………… 118
Drávái pontyderék……………………….. 120
Erdélyi fejedelmek kedvence……….. 120
Fokhagymás ponty………………………. 120
Forrázott ponty……………………………… 121
Francia ponty………………………………… 121
Fűszeres pontyfiié…………………………. 122
Gombás pontyszelet……………………… 122
Gombával tűzdelt ponty……………….. 122
Gőzölt ponty édes-savanyú mártásban……………………………………. 123
Gyümölcsös pontytál……………………. 123
Halszoljanka pontyból………………….. 124
Horgászpecsenye………………………….. 124
Horgászponty……………………………….. 125
Kalocsai ponty………………………………. 125
Lengyel ponty………………………………. 125
Marináta (erdélyi)………………………….. 126
Mátyás-ponty………………………………… 126
Nyárson sült ponty egészben………… 127
Paprikás ponty 1…………………………… 127
Paprikás ponty II…………………………… 127
Ponty Chambord módon………………… 128
Ponty barnamártásban…………………….. 128
Ponty bormártással (erdélyi)………….. 129
Ponty budai módra……………………….. 129
Ponty bundában…………………………… 129
Ponty burgonyával………………………. 130
Ponty darnai módra………………………. 130
Ponty egytálétel (erdélyi)…………………. 130
Ponty erdélyiesen………………………….. 131
Ponty fekete mártásban…………………. 131
Ponty forrázva tárkonyos mártással……………………………………… 132
Ponty francia módra burgonyával…………………………………. 132
Ponty fűszermártással……………………. 132
Ponty gombával töltve (erdélyi) ..133
Ponty jóasszony módra………………… 133
Ponty kapormártással……………………. 134
Ponty káposztásán………………………… 134
Ponty különleges módra………………. 135
Ponty oroszosán 1………………………… 135
Ponty oroszosán II………………………… 135
Ponty pakia módra (bolgár)……………. 136
Ponty paradicsommártással…………… 136
Ponty rétes…………………………………….. 137
Ponty roston sütve………………………… 137
Ponty szardellásan…………………………. 138
Ponty szilvával………………………………. 138
Ponty szolnoki módra……………………… 138
Ponty tojásmártásban…………………….. 139
Ponty vajban…………………………………. 139
Ponty varsói módra………………………. 139
Ponty vörösborban…………………………. 140
Pontyfiié burgonyában sütve……….. 140
Ponty ragu…………………………………….. 141
Ponty tej sajtos tésztában……………….. 141
Pontyvagdalt sütve……………………….. 141
Rakott ponty burgonyával……………… 142
Rácponty 1………………………………………. 142
Rácponty II…………………………………… 143
Rácponty III. ………………………………… 143
Rácponty IV…………………………………. 144
Rácponty háziasán………………………… 144
Részeges ponty……………………………… 145
Sajtos ponty…………………………………… 145
Sörben párolt ponty……………………… 146……….
Szalonnás ponty 1………………………… 146
Szalonnás ponty II………………………… 146……….
Szalonnás ponty III………………………. 147
Szegedi ponty……………………………… 148
Szömörcsög (gombóc) pontyból (régi magyar halétel)…………………… 148
Tejfölös-gombás ponty………………… 149
Tejfölös ponty 1……………………………. 149
Tejfölös ponty II……………………………… 150
Tiszai pityókás ponty………………………. 150
Töltött ponty…………………………………. 150
Töltött ponty erdélyiesen…………………. 151
Tűzdelt ponty…………………………………… 151
Zöldborsós ponty…………………………….. 152
Zöldséges ponty………………………………. 152
Zöldséges ponty mártással……………….. 152
Vajban párolt pontyfiié burgonyával
- Sügér-, amur- és kárászételek 154
Fűszeres grillezett amur………………….. 155
Sajtos rántott sügér…………………………. 156
Sügér fasírt (régi magyar étel)……….. 156
Sügér Győrből………………………………. 157
Sügér hagymásán sütve………………… 157
Sügér vajban…………………………………. 157
Parázson sült kárász………………………….. 158
Portugál-hal…………………………………… 159
SZALONNÁS PONTY III.
Hozzávalók: 8 db pontyszelet, 1 kis fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 késhegynyi édes-nemes pirospaprika, só.
A szeleteket sós vízben megfőzzük. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. Megpirítjuk rajta a lereszelt hagymát, belekeverjük a pirospaprikát és felengedjük a hal főzőlevével, Amikor felforrt, belerakjuk a halszeleteket és még egyszer átforraljuk.
A lével együtt forrón galuskával tálaljuk.