Leírás
A kertészeti ágazaton belül a szőlőtermesztés és borászat fejlődése az utóbbi évtizedekben nagy léptékben haladt előre. Ehhez alapfeltétel volt kutatás és nemesítéssel előállítható új és intenzíven termeszthető szőlőfajták sora.
Hazánkban az eredményeket évtizedek múltán hozó szőlőnemesítés jeles személyisége Dr. Bakonyi Károly. A végtelen becsületes, hiteles és nagyszerű szakember az alany-, a bor-szőlő- és csemegeszőlőfajták nemesítése terén kiváló eredményekkel gazdagította a Kárpát-medence szőlő- és borkultúráját, valamint hozzájárult a biodiverzitás sokszínűségéhez, a magyar szőlő- és borágazat hazai és nemzetközi híréhez. Munkájának nagyszerűségét fémjelzi életművének a Magyar Nemzeti Értéktárba kerülése.
A könyv dr. Bakonyi Károly születésének 100. évfordulójára készült, tisztelve egyéniségét és elismerve nemesítési tevékenységét. E kiadvány bemutatja a nemesítő életét, oktatási és kutatási tevékenységét, valamint szőlőfajtáit és klónjait ampelográfiai leírással és színes képekkel együtt.
TARTALOMJEGYZÉK
ELŐSZÓ 7
1. BEVEZETÉS 9
2. TALÁLKOZÁS 11
3. ÉLETE 13
3.1. Családi élete 15
3.2. Iskolái 19
3.3. Katonaság, hadifogság, hazaszeretet 22
4. KERTÉSZETI TANSZÉK 30
4.1. Kísérletek őszibarack fákkal 32
4.2. Szőlőtechnológia, szaktanácsadás 33
4.3. Szőlőművelés- és metszésmód 35
4.4. A tanár 37
5. NÖVÉNYNEMESÍTÉS 39
5.1. Szubtrópusi növények nemesítése 39
5.2. Dísznövények nemesítése 41
5.3. Szőlőnemesítés 42
5.3.1. TERMŐ FAJTÁK NEMESÍTÉSE 43
5.3.1.1. KLÓNSZELEKCIÓ 43
Bakonyi által szelektált szőlőfajták 44
Olasz rizling 45
Chasselas fajtacsoport 47
Rizlingszílváni 48
Zöld veltelíni 49
5.3.1.2. KERESZTEZÉSES NEMESÍTÉS 50
Keresztezéssel nemesített fehérbort adó szőlőfajták 58
Cserszegi fűszeres 58
Korona 67
Nektár 68
Pátria 70
Pelso 71
Rozália 72
Fehérbort adó fajtajelöltek 73
Corvinus 73
Valentin 74
Vörösbort adó, minősített szőlőfajta 76
Messiás 76
5.3.2. ALANYNEMESÍTÉS 79
A ’Teleki’ alanyok begyűjtése és vizsgálata 80
A ’Teleki’ alanyok azonosítása 82
5.3.2.1. KLÓNSZELEKCIÓ 83
A ’Teleki’ alanyok szelekciója 83
5.3.2.2. KERESZTEZÉSES ALANYNEMESÍTÉS 83
Georgikon 28 84
5.3.3. CSEMEGESZŐLŐ NEMESÍTÉS . . . . . . . . . 86
Ave Maria 87
Helikon muskotály 88
Sába királynője 89
6. ÉRTEKEZLETEK 92
7. BARÁTOK, KÖZÖSSÉGEK 95
8. HAZAI ÉS KÜLFÖLDI KAPCSOLATOK 100
9. BOR, BORÁSZAT, BORBÍRÁLATOK, BORRENDEK 103
10. ELKÉPZELÉSEI A MAGYAR SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT JÖVŐJÉRŐL 115
11. KEDVELT SZABADIDŐ FOGLALKOZÁSA 117
12. PUBLIKÁCIÓI 121
13. KITŰNTETÉSEK, EMLÉKEZÉSEK 127
13.1. Kitűntetések 128
13.2. Emlékek, emlékezések 130
13.3. Élete ’Hungarikum életmű’ 135
13.4. Megemlékező cikkek dr. Bakonyi Károly munkásságáról 137
14. FELHASZNÁLT IRODALOM 141
15. ÖSSZEFOGLALÁS 146