Leírás
Tartalom
TARTALOM
Ajánlás 7
Előszó 9
1. Borkóstolás 11
1.1 Termelői borkóstolás 11
1.2 Kereskedôi borkóstolás 12
1.3 Fogyasztói borkóstolás 13
1.4 Ismeretterjesztő (amatőr) borkóstolás 13
2. Borminősítés 15
2.1 Hivatalos borminősítés 15
2.2 Speciális borminősítés 15
3. Borverseny 17
3.1 Hazai borversenyek 17
3.1.1 Szakmai szervezetek borversenye 17
3.1.2 Országos borverseny 17
3.1.3 Borfajtákon belüli borversenyek 17
3.1.4 Helyi borversenyek 18
3.2 Nemzetközi borversenyek 19
3.3 Borversenyek, technikai feltételei, lebonyolítása 20
3.3.1 A borversenyek célja 20
3.3.2 A borversenyek technikai feltételei 21
3.3.3 A borok hőmérséklete 23
3.3.4 A borok bírálati sorrendje 25
3.3.5 A borbírálat módszerei 26
4. A borkóstolás, borbírálat szakkifejezései 30
4.1 Fehérborok 33
4.2 Roséborok 38
4.3 Vörösborok 44
4.4 Pezsgők és szénsavas borok 53
4.4.1 Pezsgők 53
4.4.2 Habzóborok 56
4.4.3 Gyöngyöző borok 56
4.4.4 Pezsgôk bírálata 56
5. A borhibák és borbetegségek szakkifejezései 58
6. A borkóstolás, borbírálat néhány egyéb szabálya 63
7. Néhány, a borral kapcsolatos irodalmi emlékünk 64
8. Felhasznált irodalom 72
9. Magyar–francia szakmai szótár 73