Leírás
Tartalom
A kiadvány a mikotoxinok okozta problémakör teljes horizontját igyekszik érinteni, azok előfordulásától, élettani károsító hatások feltárásán keresztül állat- és humán-egészségügyi veszélyüket, az ellenük történő védekezés lehetőségeit, jogi és szabályozási kérdéseket is érintve, az újabb szakirodalmi adatok és hazai kutatási eredmények feldolgozásán keresztül. A kiadványt ajánljuk mindazoknak, akik gyakorlati vagy elméleti munkájuk során találkoznak a problémakörrel, oktatóknak, akik az élelmiszer előállítás teljese vertikumában gondolkodva adják át ismereteiket a fiatalabb generációknak.
Tartalomjegyzék
Előszó – Kovács Melinda
Agrártermelés – Tápláléklánc – Mikotoxinok – Kovács Ferenc
A mikotoxinok vizsgálati módszerei, eredményei, előfordulásuk a hazai takarmányokban – Marthné Schill Judit
A fumonizin B1 metabolizmusa, akkumulációja és eliminációja sertésben – Szabó-Fodor Judit és Kovács Melinda
A fumonizin B1 ökotoxikológiai biotesztelése – Banczerowski Januszné és Világi Ildikó
Mikotoxinok hatása a szervezet lipidperoxidációs folyamataira és antioxidáns rendszerére – Mézes Miklós és Balogh Krisztián
Mikotoxinok reprodukcióra kifejtett hatásai – Cseh Sándor és Kovács Melinda
A mikotoxinok humán-egészségügyi vonatkozásai – Kovács Melinda
A mikotoxinok ellenőrzésére vonatkozó jogi háttér, az EU élelmiszerekre és
takarmányokra vonatkozó, gyors veszélyjelző (RASFF) rendszerébe érkező bejelentések értékelése – Szeitzné Szabó Mária
A mikotoxinok táplálékláncból való kiiktatásának lehetőségei, a rezisztencianemesítés, a fajtaelismerés és az agrotechnika területén – Mesterházy Ákos
A takarmány alapanyagok mikotoxin tartalmának és a mikotoxin szennyezettség által előidézett toxikus hatások mérséklésére alkalmas megelőző módszerek – Mézes Miklós, Balogh Krisztián és Tóth Katalin
A mikotoxin kérdés igazságügyi állatorvostani vonatkozásai – Rafai Pál