Leírás
Tartalom
A szerző, Zelenák István tokaji szőlőtermelők leszármazottja, maga is fél évszázadot meghaladó tapasztalatok hordozója. Ez a kötődés meghatározza a tanulmányok szemléletét és mondanivalóját.
Mint bortermelő, a „Károlyi Gáspár emlékbora” elnevezése, saját 5 puttonos aszújára a legbüszkébb. Ugyanis a borvidék egyik legmagasabb, 34 tf. %-os cukorfokú terméséből 2002-ben palackozott természetes aszúbor ez, mely a Vizsolyi Biblia fordítójának 1583-ban exemptált, a tokaji Kis-Mézesmálon fekvős Gyepös szőlője területén, a a szerző mai munkája eredményeként – és a természet adományaként – jött létre. Szellemi termékei közül az 1571. évben Tokajban keletkezett Garay-féle osztálylevél, melyet a sátoraljaújhelyi levéltárban – sok neves kutató nyomdokain haladva – felfedezett.
A bort nemcsak kóstolgatni kell, de beszélgetni is kell róla, mondják. Az sem baj, ha megtermeljük.
Mint a „borok királya” termelője ajánlja írásait a Kedves Olvasónak!
Tartalomjegyzék
ELŐSZÓ
A BORVIDÉK KIALAKULÁSA
Évmilliók üzenete
Tokaj vidéke szőlőkultúrájának keleti hagyományai
Az első írott történelmi források
Az első nyugati telepesek
A tatárjárás utáni telepítések
A Tokaji-borvidék fejlődése a 14–15. században
AZ „ISMERETLEN” HEGYALJA
A TOKAJI BOR MEGJELENÉSE A NEMZETKÖZI BORKERESKEDELEMBEN
A szerémi bor
„Tarcall, Zanto, Lyska: „Oppida vini optimi feracia”
A szepességi városok és Kassa közvetítő kereskedelme
MIÉRT TOKAJ?
A TOKAJI ASZÚ KÉSZÍTÉSÉNEK TÖRTÉNELMI KÖRÜLMÉNYEI (16–17. SZÁZAD)
A kezdetek: általános érdeklődés az édesborok iránt
A tokaji aszú születése
Szikszai Fabricius Balázs a szőlőművelésről
Szepsi Laczkó Máté és legendája
Aszúszüret és aszúkészítés a 17. század közepén
Kitekintés: természetes és „csinált” aszúborok
Lőcse szabad királyi város erdőbényei szőlőgazdasága
A lőcseiek Bényén
A bényei bor Lőcsén
Lőcse város szőlőinek további sorsa
KÖZVETLEN TAPASZTALATOK SZEREPE AZ ASZÚBOROK KÉSZÍTÉSÉBEN
A történelmi körülmények fontosabb változásai 17–18. században 6
Aszútermelés és -készítés a 18–19. században
19. századi tapasztalatok
Adatok 20. századi aszúkészítési gyakorlathoz
Az évjáratok megítélésének tapasztalatai
A „KIS JÉGKORSZAK” ÉS A TOKAJI ASZÚ TERMELÉSÉNEK VIRÁGKORA
A BORÚT A TÖRTÉNETI IRODALOMBAN
A TÖRTÉNELMI BORÚT FOGALMÁRÓL
Középkori előzmények
A hegyaljai bor szállítási útvonalai
A hegyaljai bor és a nagyvilág
Változások kora: a 16. század
A tokaji bor kivitele a 17. és 18. században
Régi utakon, új piacok felé
A SZŐLŐTERMŐ TERÜLETEK KLASSZIFIKÁCIÓJÁNAK TÖRTÉNELMI TAPASZTALATAI A TOKAJI BORVIDÉKEN
Termőhely kiválasztás és eredetvédelem
A szőlőterületek osztályba sorolása a 18–19. században
A Matolai-féle osztályozás
A Dercsényi-féle dűlőbesorolás
A Kaszner-féle dűlő-osztályozási jegyzék
A Tokaj-Hegyaljai Albumban található dűlőbesorolás
A dűlők térbeli rögzítése és ábrázolása
Az azonosítás akadályai 1
Következtetések
A FURMINT SZŐLŐFAJTA 400 ÉVE A TOKAJI BORVIDÉKEN
A furmint fajta és elnevezése megjelenése a Hegyalján
A Furmint fajta leírása
TOKAJ SZŐLŐTERMELÉSE A FILOXÉRAVÉSZ UTÁN (1885–1945)
Válság és kiútkeresés:
Tokaji szüreti napok
A szőlőtermelés és borkereskedelem alakulása az 1930-as években
Tokaji Bortermelők Társasága
TOKAJ TITKAI
A borvidék termőhelyei
A tokaji Hétszőlő
A klimatikus tényezők szerepe (A tokaji Hétszőlő példája)
A mádi Királyhegy és környéke
A Zombori-Királyhegy
Erdőbénye: A természeti lehetőségek és a táj sajátosságai (Béres Rt, Tóth György, Homonna Attila és mások szőlői)
Keresztúrtól Szegilongig (Patricius Borház, Tokaj Nobilis és sok más birtokok szőlői)
Bodrogkeresztúr, Kakas (Hegyfark) (Demeter Z. ültetvénye)
Abaújszántó: a Kis- és Nagysátor (A Pendits Kft. ültetvényei)
Az ember szerepének mai megközelítése. Aszú- és szárazbor-készítés a 21. században
Béres Szőlőbirtok és Pincészet 153
MELLÉKLET: A SZŐLŐ, MINT GYÓGYHATÁSÚ NÖVÉNY
(Dr Mátyás Ernő geológus véleménye, 2005.)
A TOKAJI BORVIDÉK TÖRTÉNETE
DIE GESCHICHTE DES TOKAJER WEINBAUGEBIETS
THE HISTORY OF THE TOKAJ WINE REGION
HISTOIRE DE LA RÉGION VITICOLE DE TOKAJ
HISTORIA DE LA REGIÓN VINICOLA DE TOKAJ
HISTORIA TOKAJSKIEGO REGIONU WINIARSKIEGO
DEJINY TOKAJSKEJ VINOHRADNÍCKEJ OBLASTI
ИШТВАН ЗЕЛЕНАК: ИСТОРИЯ РЕГИОНА ТОКАЙСКОГО ВИНА (РУССКОЕ ПРЕДИСЛОВИЕ)
Agroinform Kiadó
Zelenák István: A tokaji aszú titkai