Leírás
TARTALOM
Egy kortynyi előszó
A szőlőfajták és a borízlés változása
A bor szerepe a vallásban 17
Új bor ünnepe, a Márton-napi bor 18
A szőlőhegyi szentek tisztelete 22
A karácsonyi ünnepkör borivási alkalmai 27
Bor a húsvéti ünnepkör ünnepi asztalain 30
A peszáchi Kóser bor 38
„Contractus” 51
Borkóstoló személyek és társaságok a történeti Magyarországon
A pohárnokok, fő étekfogók 54
A borszervírozás évszázadai Magyarországon 58
A bor a konyhaművészetben (gasztronómiában)
Milyen ételhez milyen bort ittak a vigadó erdélyi magyarok? 64
Milyen ételhez milyen bor illik? 72
A kóstolt borok kategóriái 99
Utazás a bor és a hozzáillő sajtok rejtélyes világában 109
A borkóstolás művészete és gyakorlata ízek a borban, borízek a szájban 120
Régi ízek, újrafelfedezett régi fajták, az úgynevezett hungarikumok 141
A borkóstoló szótára egykor és ma (A borkóstolást végzők szakszavai, szakszókincse) 158
A borkóstolások történeti sorrendje, az érzékszervi bírálatok története, gyakorlata 170
A borkóstolás környezete 184
Muzeális borok, nagy évjáratok Magyarországon
Magyar borbírálók és pohárnok bajnokok 274
„Jó bor, jó egészség”
Felhasznált irodalom